Today.ua

Тіхановська закликала Європу не визнавати перемогу Лукашенка: “Вибори були сфальсифіковані“

Опонентка Олександра Лукашенка Світлана Тіхановська звернулася за підтримкою до лідерів Євросоюзу, заявивши, що вибори в Білорусі не були ні чесними, ні прозорими, а їх результати були сфальсифіковані. Вона закликала європейських лідерів "підтримати пробудження Білорусі".

"Я закликаю вас не визнавати ці сфальсифіковані вибори. Лукашенко втратив легітимність в очах нашої нації і всього світу. Щоб сприяти мирну передачу влади в моїй країні, я ініціювала створення Національної координаційної ради Білорусі. Він очолить процес мирної передачі влади через діалог", - повідомила Тіхановська.

Депутати Європарламенту вже оголосили Олександра Лукашенка персоною нон грата. За їх словами, президентські вибори 9 серпня не були "ні вільними, ні справедливими". Тіхановська виступає за проведення нових чесних і демократичних президентських виборів і готова йти на переговори з Лукашенком. Він в свою чергу не збирається віддавати свій пост нікому, і на одному з недавніх мітингів заявив протестувальникам: "Поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".

Олександр Лукашенко зазначив, що пропонував опозиції перерахувати голоси виборців, щоб переконатися, що підтасовок не було. Однак представники опозиційних сил відмовилися від цієї пропозиції, висунувши вимогу, щоб Лукашенко пішов з поста президента Білорусі.

Нагадаємо, згідно з офіційними даними ЦВК Білорусі, перемогу на виборах здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Світлані Тіхановській свої голоси віддали 10,1% виборців. Після оголошення результатів Лукашенко взявся святкувати свою перемогу і заявив, що проводити повторні вибори, як цього вимагає Європа, він не має наміру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ