Today.ua

“Так поступив Янукович“: Військові повстали проти Зеленського

Колишні і діючі військові, волонтери різко відповіли президенту України Володимиру Зеленському на скасування військового параду. Нагадаємо, глава держави заявив, що у 2019 року військового параду до Дня незалежності України не буде, а 300 мільйонів гривень, які передбачені на проведення цього заходу, у Зеленського хочуть витратити на премії всім українським військовим. Можливо, завдяки ветеранам АТО, волонтерам та всім небайдужим військовий парад пройде у новому форматі.

- Парад – це завжди про честь, а не про демонстрацію переваги, це про пам'ять і гордысть, - вважає Андрій Шараскін, ветеран АТО, "кіборг". - Він потрібен. У якій формі - це вже інше питання. Тому символічний почесний караул, який навчений, і це їх основне завдання – проводити цей церемоніал, а далі ветерани, інваліди, сім'ї загиблих, все це про нашу пам'ять.

- Я вважаю, що скасування параду Володимиром Зеленським – це шкідлива діяльність, - каже Мирослав Гай, ветеран АТО, волонтер. - Парад – це потужний удар по всій цій пропаганді, тому що він демонструє чудове навчання, новітню техніку, літаки, які зараз масово ремонтуються в Україні, системи протиракетної оборони, новітні танки, БТР, нові види стрілецької зброї. Під час параду проходять не лише Збройні сили, а і всі підрозділи, представники всіх елементів сектору безпеки і оборони. Ці комуністичні заклики "забрати і поділити", я маю на увазі гроші, то я вважаю, що це передвиборча агітація, і не даремно це сказано перед позачерговими виборами до Верховної Ради. Хочу нагадати, що в останній раз парад скасовувався ще Януковичем, який в останні роки перед війною займався оптимізацією армії, скороченням ВСУ, нашої системи оборони і розпродажем "надлишкового" майна. Взагалі хочу сказати, що парад відбудеться, незважаючи на бажання Зеленського. Ми самі, ветерани, волонтери – ми самі пройдемося вулицями Києва і покажемо, що парад є і буде важливим елементом української військової традиції.

- До всіх парадів, які проводилися після початку війни, у мене були серйозні й істотні зауваження, - каже Юрій Береза, військовий, екс-командувач полком спеціального призначення "Дніпро-1", народний депутат України від партії "Народний фронт". - Кожен парад повинні відкривати учасники цієї війни, ветерани та інваліди, вони повинні йти першими. Будь-який парад повинен відкриватися реальними учасниками бойових дій. А ще краще – матерями, які втратили своїх дітей у цій війні, з портретами, з дітьми загиблих, онуками, і ось ця колона повинна відкривати парад. А вже потім можемо підкреслювати свою міць, показувати свої частини, зброю. Я хочу пройти парадом у Донецьку, Севастополі, неважливо, де я буду перебувати в тій колоні, але я хочу пройти вулицями українського Сімферополя, Алушти та Ялти. І зараз парад був би більш доцільним в Маріуполі, але не показушний парад, його можна було поєднати з ротацією – прийшла нова бригада і відразу пішла займати позиції. Тоді це буде міць, тоді це буде гордість.

- Якщо розподілити ті кошти від скасування параду між військовими, грубо кажучи, вийде 1000-1200 гривень на кожного,- висловився Анатолій Штефан, військовослужбовець ЗСУ. - Особисто я б ці гроші віддав на те, щоб парад відбувся. Для бюджету Міноборони піший парад не дуже великі кошти, парадна форма у військових є, єдине, на що можуть піти витрати, це на переміщення складу і кілька днів планування. Центрування можна проводити в пунктах постійної дислокації. А зекономлені кошти можна віддати на лікування поранених. Такий формат підтримують більшість військовослужбовців.

- Якщо взяти ці 300 млн гривень і розділити на кількість військовослужбовців в Україні, ця сума еквівалентна 900-1000 грн. - додав Андрій Римарук, колишній військовий розвідник, волонтер. - Проїсти ці гроші? Думаю, це недоцільно. Якщо президент хоче заощадити, економити треба в інших місцях. Можна зробити менше техніки, яка з'їдає дуже багато палива, але парад потрібен. Адже спочатку ми скасуємо парад, а потім почнемо забувати про війну. Ветерани будуть об'єднуватися і групуватися, вимагати проведення параду в тому форматі, в якому він був у нас завжди.

Нагадаємо, від ідеї відмовитися від параду категорично проти і прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, і хоча він підтримав ідею Володимира Зеленського виділити 300 млн гривень на допомогу військовим, прем'єр зазначив, що профінансувати парад можна за рахунок інших джерел.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ