Today.ua

Свято 6 травня: традиції і прикмети на Юр'їв День

У середу, 6 травня, всі православні вшановують пам'ять Святого Георгія Побідоносця, а в народі святкують Юр'їв день.

Святий Георгій був сином багатих батьків. Вступивши на військову службу, він виділявся серед інших воїнів своєю хоробрістю і фізичною силою. Почувши одного разу на суді вирок про винищування християн, святий Георгій поспівчував їм. Передбачаючи свою подальшу долю, Георгій роздав майно бідним, відпустив на волю своїх рабів, з'явився до правителя Діоклетіана і, оголосивши себе християнином, викрив його в жорстокості та несправедливості. За цей вчинок його звичайно ж покарали. Георгія катували, але він мужньо все терпів, а помер своєю смертю. Після смерті його зарахували до лику святих.

У Юр'їв день християни моляться святому Георгію про врожай, захист від бід і негоди, про удачу. В цей день було прийнято слухати воду з колодязя. Якщо ніхто нічого не чув, то зима обіцяла бути теплою і нетривалою. Якщо ж хтось чув плескіт води, то зима буде морозною.

Народні прикмети 6 травня

Роса в цей день вважалась цілющою. По росі бігали босоніж для того, щоб здоров'я додалося, вмивалися - для краси, а для багатства - окропляли росою хату і гаманці.

В цей день пастухів було прийнято обливати водою, щоб таким чином задобрити природу і викликати довгоочікуваний дощ.

У Юр'їв день вперше в році виганяли худобу на пасовище, адже саме цього святого вважали покровителем великої рогатої худоби.

У день святого Юрія починали співати солов'ї і вперше кукукала зозуля. Почувши зозулю, дівчина повинна була запитати, чи довго їй залишилось жити у батьківській хаті. Якщо зозуля відразу ж після питання перестає кувати, то дівчина цього ж року вийде заміж.

Раніше повідомлялося, якою обіцяє бути погода в найближчі дні тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ