Today.ua

Свято 13 липня: що можна і що заборонено робити у день Дванадцяти апостолів

Традиційно на наступний день після Дня святих Петра і Павла (13 липня) віруючі вшановують пам'ять Дванадцяти апостолів - апостола Петра, апостола Андрія Первозванного, апостола Якова Зеведеєвого, апостола і євангеліста Іоанна Богослова, апостола Пилипа, апостола Варфоломія, апостола Фоми, апостола і євангеліста Матвія, апостола Якова Алфеєва, апостола Юди, апостола Симона Зилота і апостола Матфія.

Майже всі апостоли Христові (за винятком Івана Богослова, який помер своєю смертю) закінчили життя в муках і стражданнях, тим самим вони удостоїлися і після смерті бути поруч з Ісусом Христом.

У день пам'яті Дванадцяти апостолів 13 липня прийнято відвідувати храм і молитися за себе і свою сім'ю. Молитву 12 апостолам можна прочитати і вдома. Якщо хтось попросить у вас допомоги у цей день, то не відмовляйте йому. Це вдалий час забути про старі образи, попросити пробачення і помиритися з тими, з ким давно не виходило.

На 13 липня традиційно приходиться розпал польових робіт. Наші предки у цей день йшли на покіс, а після влаштовували народні гуляння в полі до пізньої ночі.

Як і на Великдень, у день Дванадцяти апостолів, прийнято готувати і пригощати стравами з яєць, які символізували висхідний літнє сонце.

Згідно з народними прикметами, солов'їні співи 13 липня віщували пізню зиму і затяжне літо. Якщо зірки мерехтять вночі в день Дванадцяти апостолів, а вранці небо затягується хмарами, – опівдні буде сильна гроза.

У день Дванадцяти апостолів не рекомендується грати в азартні ігри і стригти волосся. Відкладіть похід до перукаря на іншу дату, а також не починайте генеральне прибирання в будинку. Під забороною будь-яка фізична робота.

Раніше повідомлялося, як зміниться погода в Україні на початку наступного тижня за прогнозом синоптиків Укргідрометцентру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ