Today.ua

Свято 1 червня: що прийнято і заборонено робити в день Івана Довгого

У народі 1 червня відзначається День пам'яті святого Іоанна, якого в Київській Русі називали ще Оберегом Ниви, чи Іваном Довгим. У цей період було прийнято промовляти замовляння, які захищають поля від напастей — від негоди, шкідників, лихого ока, тощо.

Згідно з народними прикметами, якщо на Івана Довгого йде дощ, то весь червень буде сухим. Опади віщували і хороший урожай. Про майбутню родючість свідчила рясна роса на світанку, а часті тумани обіцяли, що в лісах буде багато грибів.

Кожному вітру в цей день давали своє прізвисько. Південно-східний називали обідинником, південний — літнім, південно-західний — верховим, північно-західний — глубником, північно-східний — полунощником. Якщо ворони сідають дзьобами в одну сторону, то вітер неодмінно буде сильним. Це ще одна прикмета на Івана Довгого.

У цей день прийнято було садити огірки. Наші предки проводили навіть на полях особливий обряд для родючості: з гілок берези або верби сплітали колесо і котили його навколо поля. Таким чином, вони захищали посіви хліба і озимої пшениці.

Народні прикмети 1 червня

Згідно з місячним посівним календарем на червень, 1 числа сприятливо висаджувати в землю білокачанну капусту, броколі, баклажани, шпинат, салат, бобові, огірки, кукурудзу та картоплю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ