Today.ua

Супрун розвіяла міф про платну медицину

Виконуюча обов’язки міністра з охорони здоров’я Уляна Супрун спростувала інформацію про те, що з наступного року прийом сімейного лікаря та всі медичні послуги будуть платні для пацієнтів, які не підписали декларацію з сімейним лікарем. Про це очільниця МОЗ повідомила на своїй сторінці в Facebook.

За словами Супрун, їй щодня надходять повідомлення від амбулаторій з інформацією про платні медичні послуги з наступного року.

"Це або погана поінформованість керівництва медзакладів щодо змін або один із дуже невдалих проявів конкуренції за пацієнта», - заявила Супрун.

Нагадамо, до червня 2019 року включно, всі комунальні медичні заклади, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, отримуватимуть оплати за договором з  Національною службою здоров'я України в тому числі за пацієнтів, які не підписали з ними декларації, але проживають на території обслуговування медичного закладу. Але навіть після червня наступного року, пацієнти, які не обрали свого лікаря або перебувають в іншому місті чи селі, можуть отримати невідкладну допомогу безоплатно.

"Чи є у вас свій лікар, чи ні, якщо ви знаходитеся у невідкладному стані й потребуєте первинної медичної допомоги — вам її нададуть безоплатно у будь-якому медзакладі, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Якщо бачите оголошення, яке намагається вас переконати в інакшому, не потрібно одразу ж бігти в ту ж амбулаторію, якщо не планували там обирати собі лікаря. У вас ще достатньо часу, щоб обрати спеціаліста там, де забажаєте", - переконує Супрун.

Уляна Супрун додала, що примусово ходити до лікаря лише в певний медзаклад ніхто не зобов'язаний. Громадяни мають право укладати договір з сімейним лікарем у будь-якому медичному закладі.

Раніше Супрун спростувала "відверту брехню та антинаукові твердження" про вакцини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ