Супрун розповіла про користь сала

Сало містить в собі насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти - такі, як в рослинних оліях. Якщо помірно та правильно вживати сало, цей продукт може бути корисним для організму людини. Про це розповіла виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Ульяна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Супрун розповіла про користь сала - today.ua

З одного боку, як зазаначила Супрун, у салі досить багато некорисних насичених жирів. В 100 грамах — майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для людського організму. Насичені жири — це ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов‘язують із ризиком виникнення атеросклерозу. В ста грамах сала міститься близько 900 калорій, що складає майже половину денної норми калорій для людини. В салі також немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних людині нутрієнтів, тому у великій кількості вживати сало не варто. Але декілька скибок цього продукту можуть піти на користь.

З іншого боку, наголошує Супрун, в салі все-таки більше жирів із ненасиченими жирними кислотами - їх навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин.

Сало містить незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. Також у салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів. А за вмістом ненасичених жирних кислот сало дещо подібне до ріпакової олії та риб‘ячого жиру. Також сало багате на вітаміни D та Е, хоча їх вміст і значно менший, ніж денна потреба організму.

Крім того, попри те, що багато людей бояться холестерину, в салі його не так багато. В 100 грамах сала міститься лише 95 міліграмів — третина денної норми для людей, що не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або ж половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами.

Щоб сало принесло максимальну користь для здоров‘я рекомендується:

  • не вживати сало у великих кількостях, адже надлишок жирів може викликати дискомфорт у шлунку або кишківнику;
  • пильнувати свій раціон та зважати на витрати енергії - якщо ви раптом з‘їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м’ясо, а також солодощі;
  • поєднувати сало з крохмалистими продуктами — картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, та гострими компонентами — червоним перцем, гірчицею, адже жири, що є в салі, допомагають краще засвоюватись червоним і оранжевим пігментам — каротиноїдам.

"Тому якщо їсте сало, то доповніть його морквою, помідорами або борщем", - додала Супрун.

Нагадаємо, раніше Супрун розповіла про користь какао, а також дала пораду українцям, як перемогти простуду.

Як приготувати смачний червоний борщ з магазинною заправкою за півгодини
Безумовно, самий смачний і корисний для здоров'я червоний борщ можна приготувати тільки з натуральних і якісних продуктів. Але що робити, якщо часу зо...
Алла Мазур назвала слово, яке її найбільше дратує після перенесеного онкозахворювання
Телеведуча Алла Мазур, яка недавно перемогла онкозахворювання, поділилася, яке слово її найбільше непокоїть і дратує післі перенесеної хвороби. Про це...
Енергоспівтовариство ЄС закликало Україну підвищити занадто занижені тарифи на електрику
В Енергетичному співтоваристві Євросоюзу заявили, що в Україні штучно занижені тарифи на електроенергію для населення. Європейські експерти закликають...
Алла Пугачова стала ведучою на виставці малюнків доньки Лізи - нове відео зоряного сімейства
Алла Пугачова і Максим Галкін побували на виставці малюнків дочки Лізи. Захід проходив в дитячій кімнаті в замку в селі Грязь. Нове домашнє відео зоря...
У Мінсоцполітики прокоментували чутки про затримки виплати пенсій
У Мінсоцполітики розповіли про те, чи будуть затримки у виплатах грудневої пенсії. Чутки про можливі збої в графіках виплати пенсій та інших видів соц...