Today.ua

Суд дозволив Саакашвілі брати участь у парламентських виборах

Печерський районний суд Києва розглянув позов лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі про встановлення факту його проживання в Україні та дозволив йому реєструватися кандидатом у народні депутати на позачергових виборах 21 липня. Про це Саакашвілі повідомив на своїй сторінці у Facebook, опублікувавши відео із зали суду.

"Суд виніс справедливе рішення щодо моєї можливості брати участь у парламентських виборах. Ще на крок ближче до перемоги", - зазначив Саакашвілі.

За нормами українського законодавства, щоб стати депутатом Верховної Ради, необхідно безперервно проживати в Україні протягом останніх п'яти років.

Участь Міхеіла Саакашвілі у парламентських виборах була під загрозою саме через те, що він, нібито, не проживав на території України останні п'ять років.

Нагадаємо, 28 травня Президент України Володимир Зеленський повернув громадянство колишньому президенту Грузії. Наразі Саакашвілі є лідером і першим номером у передвиборчому списку своєї партії “Рух нових сил”.

Як відомо, Саакашвілі отримав українське громадянство в травні 2015 року, після цього він був призначений головою Одеської ОДА. У липні 2017 року президент України Петро Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства. Ще через півроку його затримали в Києві і депортували до Польщі, заборонивши в'їзд до України до 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ