Today.ua

Субсидії ЖКГ необхідно замінити на кредити-експерт

Субсидії, нараховані громадянам України, працюють неефективно, існує інший спосіб економічного розподілу фінансової амортизації погашення тарифів ЖКГ, пише Gazeta.ua

Ресурси, витрачені на субсидії, можливо направити на кредитування енергозбереження під 1% річних.

Такі зміни позитивно позначаться як на економіці України, так на добробуті громадян, розповів директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

"Уряд продовжує використовувати соціалістичні методи - загравання з електоратом, подачки у вигляді субсидій. Україна одна з енерговитратних країн у світі. Ми витрачаємо на опалення більше, ніж будь-яка інша країна в перерахунку на ВВП. Це наслідок неефективного використання ресурсів. Коли ми підвищуємо ціну на газ і компенсуємо її субсидіями, щось не стимулюємо енергозбереження. за великим рахунком, скільки споживали газу - стільки і споживаємо. Тому є потреба в імпорті, це впливає на економіку. у розвинених країнах роблять по-д угому. Там замість субсидій дають дешеві довгострокові кредити на енергозбереження. Заміна вікон, дверей, установка регуляторів на радіатори дає можливість значно економити. Неодноразово бував у Великобританії. Взимку в квартирах, будинках тримають температуру 18-19 градусів, а не 23-25 ​​як звикли в Україні. Люди вміють рахувати свої гроші ", - говорить експерт.

Схема, за якою здійснюється субсидування населення, вкрай неефективна.

"Можна було гроші, які витратили на субсидії, віддати на кредити під 1% річних на енергозбереження. Це б дало набагато більший ефект. Люди б платили менше за тепло, тому що менше споживали. В цілому по країні знизилося споживання газу", - зазначив Анатолій Амелін.

Як заявляють в Мінсоцполітиці, вартість газу безпосередньо вплине на що розмір субсидій. В умовах подорожчання блакитного палива, знадобляться додаткові 7 млрд. Грн на виплати.

"Транш МВФ критично важливо для України, тому що, починаючи з другої половини 2018 го і 2019 році у нас будуть пікові виплати за зовнішніми боргами. Своїх ресурсів недостатньо. Доведеться виходити на зовнішні ринки і важливим маркером є отримання кредиту МВФ. По-перше , це джерело валюти. По-друге, отримання кредиту - хороший знак для інвесторів і партнерів України. У МВФ є кілька вимог. Раніше це був закон про приватизацію, антикорупційний суд, ринок землі. і ринкова ціна на газ. Субсидії - це додаткові ризики і навантаження на бю джет. У фонду чітка політика: ми вам дамо кредит, але за умови, що у вас буде ефективна бюджетна політика ", - сказав Анатолій Амелін.

Підвищенні ціни на газ істотно не відіб'ється на кількості платежів на комуналку.

"Українці досить дисципліновані щодо комунальних платежів. Також бояться штрафів, судів. Швидше, почнуть більше економити", - додав експерт.

Як повідомляв Today.ua, за перше півріччя 2018, зафіксовано зниження обсягу видачі субсидій населенню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ