Today.ua

“Став нардепом“: у Раді з'явився скандальний екс-заступник Пшонки

Екс-заступник генпрокурора Віктора Пшонки часів президентства Віктора Януковича Ренат Кузьмін пройшов у Верховну Раду від "Опозиційної платформи - За життя!" та отримав посвідчення нардепа. Як відомо, колишній помічник Пшонки протягом п'яти років значився в базі осіб, які переховуються від органів влади. Але тут його несподівано побачили в кулуарах Верховної Ради.

У перший робочий день парламенту, 29 серпня, Ренат Кузьмін був присутній на засіданні Ради, через що журналістка Bihus.Info подзвонила в поліцію і повідомила про місцезнаходження депутата. У середу, 5 вересня, прізвище Кузьміна прибрали з бази МВС.

Як відомо, Ренат Кузьмін зник з України в червні 2014-го року. Тоді відразу після програшу на президентських виборах прокуратура і поліція оголосили політика в розшук. Колишньому заступнику генпрокурора інкримінували перевищення повноважень, зокрема, при затриманні у 2010 році Юрія Луценка за справи, коли той очолював МВС.

У вересні 2015 року Генеральна прокуратура порушила ще одну кримінальну справу, де фігурує Кузьмін. Його підозрювали у незаконному заволодінні держмайном – будинком на 1000 квадратних метрів і гектаром землі на території Комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" Державного управління справами.

На допити і засідання суду Кузьмін не ходив і заявляв, що всі справи надумані, а він не в розшуку, і не ховається.

У період з 2012 по 2014 рік він здійснив щонайменше 29 перельотів, побувавши в Парижі, Ніцці, Берліні, Москві. Але потім поїздки припинилися. Про місцезнаходження Кузьміна останні п'ять років не знають і його колеги по партії. За версією прокуратури, він міг ховатися в Криму або Росії.

Раніше повідомлялося, що лідер "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук поїхав до Росії для участі в економічному форумі, де поскаржився своєму кумові Володимиру Путіну на президента України Зеленського, заявивши, що глава держави нібито порушує Конституцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ