Експерти розповіли, скільки влітку українцям обійдеться приготування традиційного набору з п'яти страв, до складу якого входить борщ, бутерброд з салом, овочевий салат, вареники з грибами і картоплею та компот. У цілому, обід в Україні подорожчав за рік на 11%. Деякі сезонні інгредієнти вже дешевшають, інші продукти в ціні тільки підвищаться.
За словами фахівця Української аграрної конфедерації Нелі Онищенко, найбільше піднявся в ціні борщовий набір. Капуста подорожчала на 43,1%, картопля — на 78%, морква — на 12%, буряк — на 62,3%, цибуля — на 146%. У минулому році традиційну українську страву можна було приготувати на 1 грн (або на 9,7%) дешевше.
Традиційні вареники виросли в ціні за весну на 8,5%, тепер вони коштують майже 7 грн. Серед інгредієнтів, крім картоплі, також подорожчали борошно ( 10,4%) та гриби ( 1,5%).
На початку літа помітно впали в ціні овочі. Огірки і помідори в середньому коштують 24 грн/кг та 37 грн/кг. Соняшникова олія також подешевшала до 33,93 грн. Знизилися ціни і на курячі яйця, до 22,4 грн. Також подешевшало сало.
Онищенко підсумувала, що ціна на борщовий набір торішнього врожаю знизиться, так як і ціна на яйця. А ось м'ясо і молокопродукти в Україні цього літа не стануть доступнішими.
Раніше повідомлялося, що через низький врожай, спричинений несприятливими погодними умовами, ціни на овочі цієї весни були завищеними.