У квітні ціни на продукти харчування в Україні виросли на 1% у порівнянні з березнем 2019 року і на 8,8% у порівнянні з квітнем 2018 року. Найбільше подорожчали овочі - на 12,6%. Трохи менше піднялися у ціні м'ясопродукти (на 1,2%) та алкогольні напої (на 1,2%). Водночас ціни на яйці у квітні навпаки впали на 11,1%. Про це свідчать дані Держстату.
"На споживчому ринку у квітні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%. Найбільше (на 12,6%) подорожчали овочі, зокрема, білокачанна капуста – на 43,9%, цибуля – на 29,1%, буряк – на 16,8%, морква – на 14,9%, картопля – на 5,7%", — йдеться у повідомленні.
Ціни на непродовольчі товари зросли не так суттєво. Одяг подорожчав на 1,9%, житлово-комунальні послуги та побутова техніка — на 0,2%.
Зазначимо, що у лютому 2019 року ціни зросли на 0,5%. Тобто за місяць інфляція пришвидшилась майже вдвічі. У січні ціни в Україні зросли на 1%, а за підсумками 2018 року інфляція в Україні досягла 5-річного мінімуму — 9,8%.
Напередодні Великодня в Україні рекордно обвалилися ціни на ранні овочі та фрукти, адже пропозиція на ринку перевищувала передсвятковий попит. Найбільше впала у ціні молода капуста. Її вітчизняні продавці пропонували по 22-25 грн/кг, а імпортна капуста з Узбекистану та Македонії коштує 32-35 грн/кг. Ціни на імпортний тепличний огірок знизилися майже на 20% до 32-38 грн/кг, вітчизняний огірок продавці пропонують за 45-48 грн/кг.
Як повідомлялося, найдешевший кошик з овочами для борщу можна придбати у Миколаївській області, де він коштує лише 58 грн. Тоді як у Києві "борщовий набір" обійдеться щонайменше у 77 гривень. За прогнозами директора української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, в Україні очікується збільшення вартості борщового набору ще на 20%.