Today.ua

Стало відомо, як голосують українці за кордоном: пряма трансляція

В Україні розпочався другий тур президентських виборів. Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 та працюватимуть до 20:00. Українці, що перебувають за кордоном, також зможуть проголосувати за одного з кандидатів на посаду президента. Для них працюватиме 101 виборча дільниця в 72 країнах світу.

Закордонні виборчі дільниці розташовані в посольствах та консульствах України. Найбільша кількість дільниць – у Німеччині, їх там 5. По 4 – у США, Польщі, Італії. По 3 дільниці – в Канаді, Іспанії та Туреччині. У Росії всі дільниці для голосування закриті. Тому, українці, які постійно проживають на території РФ зможуть проголосувати у посольствах України у Казахстані, Грузії та Фінляндії.

Першою країною, де стартувало голосування у другому турі виборів, була Австралія. Так, на закордонній виборчій дільниці в Австралії вибори почалися о 01:00 за київським часом. Останньою завершить голосування на виборах президента виборча ділянка в Сан-Франциско – 22 квітня о 6:00 ранку за київським часом.

Українці, що голосують у Польщі, з самого ранку стоять у чергах. Біля українського посольства у Варшаві черги утворилися ще до відкриття дільниці. За попередніми даними, бажаючих проголосувати тут у другому турі більше, ніж у першому.

Крім Варшави, громадяни України можуть віддати свій голос у консульствах у Любліні, Кракові і Гданську.

Черги також утворилися у Празі. Там українці почали сходитися до посольства за півгодини до відкриття дільниці. За словами посла України в Чехії Євгена Перебийніса, перед відкриттям дільниці у Празі комісія та виборці спільно заспівали гімн України.

Виборчі дільниці відкрились і в Абу-Дабі, що в Об'єднаних Арабських Еміратах. Мешканець Абу-Дабі зауважив, що попри робочий день українці йдуть до виборчих дільниць.

Відкрилися дільниці і в Ізраїлі. У Тель-Авіві очікують, що явка у другому турі виборів буде вищою.

"У нас зареєстровано на дільниці порядку 14 тисяч з половиною виборців, це на півтисячі більше, ніж минулого разу. Ми очікуємо, що явка людей буде більшою", – розповіла голова дільничої комісії в Тель-Аві Алла Снурнікова.

Раніше повідомлялося, що громадянська мережа ОПОРА зафіксувала перші порушення під час проведення другого туру президентських виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ