Today.ua

Скандальні подробиці виборчої кампанії: “Ботоферма“ працювала на Гриценка та Вакарчука

Розкрито скандальні подробиці виборчої кампанії Гриценка та Вакарчука. Стало відомо, що в столиці напередодні парламентських виборів функціонувала ціла «ботоферма», учасники якої писали проплачені коментарі в інтересах Анатолія Гриценка і його партії "Громадянська позиція", а також в інтересах Святослава Вакарчука та його партії "Голос". На просування фейкових акаунтів в Facebook і Instagram було витрачено близько 1,6 млн доларів.

"Ботоферми" – це так звані агенції, які пишуть проплачені коментарі в інтересах замовників.

Журналіст Василь Бідун півтора місяці працював під прикриттям на київській "ботофермі". Йому давали завдання писати коментарі на підтримку українських політиків, які балотувалися до Верховної Ради. Завдання співробітники "ботоферми" отримували в чаті месенджера Telegram у вигляді тез. У них пояснювалося, в якому ключі треба залишати коментарі в соцмережах.

Наприклад, інтернет-боти, працюючи в інтересах Гриценка, акцентували увагу на військовому досвіді політика і його професіоналізмі. У той же час боти повинні були критикувати політичних суперників Гриценка — Ігоря Смешка і Святослава Вакарчука.

За два тижні до парламентських виборів, "ботоферма" почала працювати в інтересах Вакарчука та його партії «Голос». Боти писали коментарі в підтримку Вакарчука.

Нагадаємо, глава Офісу президента України Андрій Богдан прокоментував свою присутність на весіллі “смотрящого” за Мін’юстом Андрія Довбенка, що проходило у Сен-Тропе (Франція). Свою відповідь “порохоботам” з цього приводу він висловив на сторінці в Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ