Today.ua

Стало відомо, скільки грошей виділять на вибори

Перший тур голосування за кандидатів на пост Президента на виборах-2019 пройде навесні, 31 березня. Ще в серпні Центральна виборча комісія України (ЦВК) визначила бюджет майбутніх виборів президента і парламенту.

Заявлені обсяги витрат опинилися в кілька разів більшими у порівнянні з показниками минулих років, оскільки в 2010 році вибори президента обійшлися в 1,53 млрд гривень, а на дострокові вибори 2014 року витратили 1,97 млрд гривень.

Так, ЦВК були затверджені видатки за чотирма програмами держбюджету на 2019 рік загальною сумою майже в 4,8 млрд гривень, у тому числі:

2 354 880 000 гривень закладено в програмі "Проведення виборів президента України";
1 949 620 000 гривень - бюджет на проведення парламентських виборів;
247 011 000 гривень - фінансування місцевих виборів;
223 539 600 гривень - необхідний бюджет для функціонування Державного реєстру виборців.

При цьому, ще в 2017 році орієнтовний обсяг видатків на роботу Держреєстру виборців був визначений у розмірі 46 481 000 гривень. Таким чином, фінансування за даною програмою збільшиться майже в 5 разів.

У виборчій комісії цей факт пояснюють тим, що зросла кількість і рівень складності кібератак на інформаційні держресурси привели до необхідності додаткових витрат по посиленню безпеки реєстру виборців.

Крім фінансування виборів з бюджету країни, самі кандидати на президентський пост також витрачають на свої виборчі кампанії значні суми. При реєстрації в ЦВК вноситься грошова застава в розмірі 2,5 млн гривень, яа не повертається у разі програшу кандидата.

Окрема стаття витрат - агітаційні витрати на друковану продукцію (плакати, листівки, газети), рекламу в ЗМІ, публічні заходи, виступи, концерти, мітинги. Ці витрати фінансуються за рахунок партій, добровільних внесків, особистих коштів. Для проведення передвиборної агітації кожен кандидат повинен створити виборчий фонд з банківським рахунком у гривнях.

Виборча кампанія 2019 обійдеться бюджету країни практично в 4,8 млн гривень. При цьому, на вибори президента закладено 2,35 млрд гривень, і це - найбільший обсяг витрат за весь час проведення виборів глави держави в Україні.

Нагадаємо, Верховна Рада хоче збільшити кількість мажоритарних округів під парламентські вибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ