Today.ua

Стало відомо, що буде з цінами на продукти після введення воєнного стану

Воєнний стан жодним чином не вплине на продовольчу безпеку України і не відіб'ється на вартості продуктів харчування. Про це повідомив голова Ради з питань експорту продовольства (UFEB) Богдан Шаповал.

"Навіть якщо рішення про воєнний стан приймуть, це жодним чином не позначиться на вартості продуктів, і на експорті. Бізнес є бізнес, а затримки на кордонах у нас і так завжди були. Якщо не буде паніки, і люди не побіжать в магазини, ситуація не зміниться", - зазначив він.

В свою чергу, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що може обвалитися гривня, а разом з нею - збільшиться споживча інфляція.

"Необхідно в найближчі дні зробити все, щоб не сталося панічних дій населення, які, як і за часів Майдану, можуть за 2-3 дні зробити місячний обсяг закупівель, що призведе до тимчасово порожніх полиць магазинів і подальшого підвищення вартості соціальних продуктів тривалого зберігання", - наголосив він.

Дорошенко зазначив, що наразі гривня вже прогнозовано пішла вниз.

"Але її рух буде дуже важливим для нас, оскільки значне ослаблення гривні може різко спровокувати істотну споживчу інфляцію. І коливання гривні в грудні будуть впливати на вартість товарів і послуг вже в січні 2019 року", - сказав Дорошенко.

Повідомляється також, що новина про можливий військовий стан вже похитнула котирування найбільших українських "годувальників" на міжнародних біржах.

Акції виробників курятини МХП ("Наша Ряба") і соняшникової олії "Кернел" знизилися в середньому на 1%.

Однак в МХП стверджують, що ситуація залишається під контролем, і споживачі будуть забезпечені продукцією в повному обсязі, навіть в разі воєнного стану.

"Підстав для паніки немає. Ми повністю контролюємо ситуацію і запевняємо, що перебоїв з нашою продукцією не буде", - повідомили в МХП.

Як раніше повідомлялося, сьогодні, 26 листопада, в Україні на валютному ринку активно дорожчає долар. На відкритті Міжбанку його курс підскочив на 11 коп. – до 27,80-27,85 грн за дол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ