Today.ua

Стала відома головна проблема монетизації субсидій

З 1 січня в Україні розпочався перший етап монетизації субсидій. У "Нафтогазі" розповіли, із якою проблемою зіштовхнеться українська влада під час цього процесу.

За словами глави правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, проблема полягає у тому, що потрібно перевірити, хто є реальним споживачем, а хто фіктивним.

«Вся проблема з монетизацією субсидій обертається навколо простого слова «верифікація». Тобто, перевірка, які рахунки субсидіантів є реальними, а які є фіктивними. Якщо це зробити, я впевнений, ми побачимо дуже цікаву картину. Ми побачимо, що реальних людей менше, ніж ті, на кого нараховували субсидії останні 2-3 роки. І це буде велике запитання до тих, хто цю верифікацію вчасно не зробив», – зазначив Коболєв у ефірі українського телеканалу.

За його словами, коштами, які сплачує держава, повинні розпоряджатися українці. В іншому випадку, це не є монетизацією.

«Якщо гроші не потрапляють на рахунок споживача, і споживач не має права вільно ними користуватися, це не монетизація. Рівень розрахунку населення – 95%. Саме давши гроші людям, ми можемо чітко відстежити, які рахунки є фіктивними, тобто, які абоненти не існують і крадуть гроші через неіснуючих абонентів, а які абоненти є існуючими», – уточнив Коболєв.

Нагадаємо, процес монетизації субсидій проходитиме у три етапи та має бути завершений до кінця року.

Як повідомлялося, монетизація субсидій передбачає, що гроші від держави не будуть виплачуватися готівкою, а стануть надходити на банківський рахунок одержувача в "Ощадбанку".

Раніше міністр соцполітики України Андрій Рева прокоментував випадки можливих неправомірних відмов у призначенні субсидій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ