Today.ua

США готові продати Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin: обговорюються умови

Україна і США узгоджують умови придбання протитанкових ракетних комплексів Javelin. Про це тимчасово повірений США в справах України Вільям Тейлор заявив журналістам в Києві, коментуючи свою попередню заяву з приводу запиту України до США щодо продажу більшої кількості протитанкових ракетних комплексів Javelin.

"Так, ми готові продати Україні це озброєння. Уряди наших країн зараз знаходяться на етапі переговорів для узгодження умов", - зазначив він.

Як відомо, наприкінці 2017 року Адміністрація президента США Дональда Трампа прийняла рішення про продаж Україні летальної зброї, в тому числі протитанкових ракетних комплексів Javelin. 1 березня 2018 року Державний департамент США схвалив продаж Україні 210 протиракетних комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 млн ​​доларів.

Javelin призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних об’єктів, що переміщуються на низькій висоті й швидкості — гелікоптерів або БПЛА. Розроблявся з 1986 року, прийнятий на озброєння армії США в 1996 році. Javelin успішно використовувався в Іраку та постачається на експорт у деякі країни світу.

В березні 2019 року тодішній президент України Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку прискорити переговори з США щодо закупівлі нової партії протитанкових ракетних комплексів Javelin.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ