Today.ua

Спецслужби РФ збиралися пошкодити електронну систему забезпечення виборів в Україні

Співробітники Служби безпеки викрили намагання російських спецслужб отримати дані про мережі зв’язку, які забезпечують проведення виборів президента України за допомогою мешканця міста Дніпро. Про це повідомляє прес-центр СБ України.

Оперативники з'ясували, що мешканець обласного центру створив та адміністрував групу у російській соцмережі, де розповсюджував у фейкові новини та інші деструктивні матеріали, серед яких були публічні заклики до зміни меж території та державного кордону України.

https://www.youtube.com/watch?v=PH7fUX16HMY

У ході проведення слідчих дій співробітники СБУ встановили, що провокатор, який працював у телеком-галузі, вів електронне листування з мешканцем РФ. Росіянин цікавився та збирав дані про мережі стратегічно важливих операторів зв’язку, місцезнаходження телекомунікаційних вузлів та про періоди часу, що необхідні на відновлення їх після пошкоджень.

За задумом російських спецслужб, масові пошкодження кабельних ліній та обладнання певних операторів зв’язку призведуть до порушення функціонування підрозділів ведення Державного реєстру виборців, а також заблокують роботу окремих ланок Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори».

Наразі триває досудове розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 110 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, в Україні запущено онлайн-моніторинг порушень на виборах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ