Today.ua

Собор єпископів УПЦ (МП) звинуватив Вселенського патріарха у розкольництві

Собор єпископів Української Православної Церкви Московського патріархату, який відбувся сьогодні, 13 листопада, у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, прийняв рішення припинити євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом. Відповідну постанову оприлюднили у прес-службі церкви.

"Собор єпископів Української Православної Церкви вважає, що рішення Священного Синоду Константинопольського Патріархату від 11 жовтня 2018 року стосовно українського церковного питання є недійсними та такими, що не мають жодної канонічної сили", - сказано у постанові.

Зазначається, що єпископи категорично проти будь-якого незаконного втручання Константинопольського Патріархату у внутрішні справи Української Помісної Церкви. Такі дії Собор називає "антиканонічними" та "розкольницькими". У зв'язку з цим, священнослужителі УПЦ не хочуть продовжувати євхаристичне спілкування із Вселенським патріархом.

Собор єпископів наголошує, що процес надання так званого Томосу про автокефалію є штучним, нав’язаним ззовні, не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності та посилить конфлікти серед народу України.

Раніше Петро Порошенко заявив, що влада в Україні чітко розділяє принцип невтручання держави у церковну діяльність.

Нагадаємо, Почаївську лавру передали в оренду Московському патріархату на 30 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ