Холодець - святкова страва на столах багатьох українців. На Великдень багато хто захоче приготувати цю страву, і комусь це доведеться робити вперше. Щоб холодець вийшов пікантним і нежирним, ділимося з вами простим рецептом цієї складної, на перший погляд, страви. Ви можете обрати м'ясо за смаком, але краще за все брати для холодця свинину і яловичину.
Рецепт холодця з ароматними травами
Інгредієнти:
- яловича гомілка — 1 шт.;
- свинячі копитця — 2 шт.;
- часник — 1 шт.;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- чебрець сушений — 1 ч. л.;
- сіль — 1 щіпка;
- перець чорний — 1 ч. л.;
- зелень — за смаком.
В холодець для більш насиченого смаку можна додавати свинячу шкіру або будь-які інші частини свинячої туші. Гомілку та інше м'ясо потрібно заздалегідь розрубати. Усе м'ясо потрібно добре промити і покласти у велику каструлю.
Залийте м'ясо водою і поставте варитися на середній вогонь. Коли на поверхні води з'явиться піна, зніміть її за допомогою ложки. Бульйон повинен кипіти не менше години.
Почистіть цибулю, моркву і селеру. У моркву застроміть гвоздику, а селеру розламайте навпіл. Киньте овочі в каструлю і варіть все як мінімум 4 години.
Коли бульйон звариться, викиньте з нього всі овочі, приберіть жир і витягніть м'ясо. Візьміть каструлю поменше і процідіть в неї бульйон через марлю або дрібне сито.
Дрібно наріжте зубчики часнику, покладіть у бульйон і розмішайте. Посоліть відвар, дайте м'ясу охолонути, і очистіть від кісточок. Потім поріжте м'ясо на шматочки, і поступово викладайте всі шматочки в бульйон.
Перемішайте холодець, перелийте його в плоскі тарілки і поставте в холодильник. Такий холодець застигає навіть без желатину.
Перед подачею наріжте холодне квадратиками або ромбиками і подавайте до столу з гірчицею, хроном або аджикою.
Смачного!
Раніше повідомлялося, як приготувати голубці з грибами і сиром в пекінській капусті.