Today.ua

“Слуги народу“ отримали від держави майже 115 млн грн компенсації за виборчу кампанію

Пропрезидентська партія "Слуга народу" отримала від держави майже 115 млн грн компенсація за проведення виборчої кампанії. Відповідні виплати політсили, які за результатами виборів пройшли у Верховну Раду, отримали в січні 2020 року.

Сукупно українські партії отримали від держави 467,3 млн грн.

Центральна виборча комісія повідомила, що виконала норму закону "Про політичні партії в Україні". Норма про відшкодування витрат була включена в закон наприкінці 2015 року разом із запровадженням державного фінансування та фінансової звітності для партій.

Згідно з українським законодавством, з бюджету компенсується 100% витрат кожної з партій, яка подолала 5%-й бар’єр та пройшла до парламенту.

Таким чином, найбільшу компенсацію отримала партія "Слуга народу" – 114,6 млн грн, далі "Голос" – 105,7 млн грн, "Європейська солідарність" – 99,5 млн грн, "Батьківщина" – 87,2 млн грн. Найменшу суму отримала "Опозиційна платформа – За життя" – 60,3 млн грн.

За даними ЦВК, саме стільки ці партії офіційно витратили під час виборів у Раду з виборчого рахунку.

Нагадаємо, партії, які за результатами позачергових виборів не пройшли до Верховної Ради, мали отримати такі виплати: “Сила і честь” – 54 млн грн, “Опозиційний блок” – 40 млн грн, Партія Шарія – 38 млн грн, Радикальна партія Олега Ляшка – 34 млн грн, “Українська стратегія Гройсмана” – 27 млн грн, ВО “Свобода” – 26 млн грн. Однак восени Верховна Рада проголосувала за скасування фінансування партій, які програли вибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ