Today.ua

“Скоротити міністрів і міністерства“: Гройсман вніс пропозицію щодо формування парламенту

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував провести наступні позачергові вибори до Верховної Ради одночасно з місцевими 2020-го після реформування парламенту. При цьому кількість депутатів очільник уряду пропунує скоротити з 423 осіб до 250. Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна"

"Якщо ми зараз сформуємо Верховну Раду з 423 депутатів за старою системою, це означає, що ми 5 років маємо жити в такій ситуації? Це неправильно. Тому, щойно ми його (парламент) сформуємо, треба провести реформу, зняти недоторканність, треба, щоб президент підписав відкриті списки, зменшити кількість депутатів, закріпити децентралізацію в Конституції та за якийсь час йти на вибори", - пояснив прем'єр.

Гройсман додав, що такі позачергові вибори необхідно проводити не влітку, а "навесні 2020-го або восени 2020 року, об'єднавши це з місцевими виборами, щоб було дешевше".

Також прем'єр заявив, що 250 депутатів парламенту - це оптимальна кількість для того, щоб було і представництво всієї України, й ефективність ухвалення необхідних рішень. Підвищити якість обрання допоможуть відкриті списки.

Крім того, Гройсман пропонує скоротити число міністерств в Україні до 12, що на його думку має поліпшити управління країною. Наразі кількість членів уряду становить 25 людей, включно з главою уряду і шістьма віцепрем'єр-міністрами.

"Максимум 12 урядовців - оптимізована кількість міністерств. Це поліпшить управління і кінцевий результат. Буду пропонувати це на наступну каденцію", - сказав він, додавши, що остаточне рішення має прийняти Верховна Рада.

Нагадаємо, Володимир Гройсман жорстко відповів на ініціативу Зеленського люструвати усіх попередніх чиновників 2014-2019 років.

Раніше Today.ua повідомляв, що Гройсман пообіцяв українцям мінімальну зарплату в 5500 гривень у 2020 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ