Today.ua

Скасування трудових книжок: як українцям не втратити стаж

Верховний суд роз'яснив громадянам, як за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній їм буде нараховуватися трудовий стаж. Відзначається, що підтвердити свій стаж роботи громадяни зможуть, грунтуючись на будь-які інші документи, видані за місцем роботи, служби або навчання. Про це йдеться в позові громадянина до Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду м. Харкова, який доводив свій трудовий стаж у суді.

Судом встановлено, що формальні неточності в документах, за загальним правилом, не можуть бути підставою для органів пенсійного фонду щодо обмеження особи у реалізації конституційного права на соціальний захист. Це найголовніше, що потрібно знати при перенесенні трудової книжки в електронну форму.

Згідно з законом, за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, зарахованих в трудовий стаж для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом за погодженням з Мінпраці та Мінфіном.

Приймаючи документи, орган, що призначає пенсію перевіряє:

Для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Орган, що призначає пенсію, при наявності сумнівів має право вимагати від підприємств, установ і організацій, фізичних осіб дооформлення документів у тримісячний строк з дня подання заяви, а також подання додаткових документів, передбачених законодавством.

Як відомо, українцям незабаром можуть скасувати трудові книжки, а всі документи, що стосуються найму, відпусток, відряджень і звільнень будуть переведені в електронний реєстр.

Раніше повідомлялося, як українці можуть докупити страховий стаж для отримання пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ