Today.ua

Скасування комуналки, або субсидії: що Кабмін готує для пенсіонерів

Президент України Володимир Зеленський запропонував, щоб люди старше 70 років не платили за комунальні послуги. За словами міністра соціальної політики Юлії Соколовської, міністерство на даний час таку ініціативу не розглядає. Вона підкреслила, що зараз акцент спрямований на надання субсидій.

Міністр додала, що обговорювала з Зеленським тему комуналки, і у нього є бажання зробити так, щоб люди виходячи на пенсію могли жити гідно.

Соколовська заявила, що ідея скасування плати за комунальні послуги з'явилася в процесі розгляду різних варіантів допомоги літнім людям. Вона також заявила, що завдяки субсидіям, у середньому сім'ї віддають за комунальні послуги приблизно 10% свого доходу, і це не дуже великі гроші.

"Чесно, це не такі великі гроші, але вони стимулюють людей до економного використання енергоресурсів. Коли люди нічого не платять, як це було раніше, люди не економлять, тому що не відчувають, скільки це коштує, хто за це платить", - заявила глава Мінсоцполітики.

Якщо ж пенсіонерів все-таки звільнять від сплати комуналки, то тільки ту частину, хто отримує мінімальну пенсію, або близьку до неї. Крім того, пільга може поширюватися лише на соціальні норми споживання – все, що понад, буде оплачуватися.

Деякі літні люди, які отримують мінімальну пенсію, в опалювальний сезон віддають всю пенсію на оплату комунальних послуг. І якщо мешканці сіл можуть якось виживати за рахунок свого городу, то для жителів міст пенсія розміром 2000 гривень – це катастрофа.

Раніше повідомлялося, що депутати від партії Віктора Медведчука хочуть "списати" українцям борги за комуналку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ