Today.ua

Штепа виграла суд проти України: скандальна ексмер Слов'янська отримає 3,6 тисяч євро

Ексмер Слов'янська Неля Штепа виграла в Європейському суді з прав людини справу проти України, і тепер держава зобов'язана відшкодувати їй 3,6 тис. євро. Відповідне рішення ЄСПЛ ухвалив 24 жовтня.

Так, суд визнав порушення з боку України у справі ексмера Слов'янська Нелі Штепи, обвинуваченої в сепаратизмі.

За рішенням ЄСПЛ, Україна має виплатити Штепі 2600 євро моральної компенсації і ще 1000 євро відшкодування судових витрат.

Штепа скаржилася на порушення пункту 3 статті 5 Конвенції про захист прав людини, що її попереднє ув'язнення було тривалим та невиправданим. Крім того, вона скаржилася на порушення пункту 1 статті 6 Конвенції, що кримінальне провадження проти неї було необґрунтовано тривалим.

ЄСПЛ визнав прийнятною скаргу Нелі Штепи щодо надмірної тривалості кримінального провадження щодо неї і постановив, що мали місце порушення вищевказаних статей Конвенції.

Як відомо, Штепу заарештували 13 липня 2014 року. Їй інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей і створення терористичної групи чи організації.

Під час судових засідань Штепа пояснювала, що закликала президента РФ Володимира Путіна увійти в Слов'янськ під погрозою терористів, а також що в полоні у терористів її били, а інтерв'ю для російських пропагандистських ЗМІ були зроблені "під дулом автомата".

Нагадаємо, 22 листопада 2018 року Нелю Штепу госпіталізували із зали суду з інсультом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ