Today.ua

Щорічне послання Петра Порошенка до Верховної Ради: головні тези виступу

Сьогодні, 20 вересня, Президент України Петро Порошенко виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище країни.

В ході виступу Петро Порошенко назвав гарантії миру і незалежності країни, перерахував основні виклики, що стоять перед Україною.

Петро Порошенко заявив, що як президент він гарантує проведення в Україні чесних, вільних та демократичних вибори глави держави, нового парламенту і органів місцевого самоврядування.

"Процес волевиявлення повинен відповідати нашій європейській стратегії і ще раз зарекомендувати Україну як лідера в дотриманні стандартів, - сказав глава держави.

Нагадаємо, вибори президента України заплановано на 31 березня 2019 року.

Президент України також закликав народних депутатів прийняти законопроекти для полегшення ведення бізнесу.

Зокрема, глава держави пообіцяв в 2019 році збільшити грошове забезпечення військових на 37% і закликав переходити на стандарти НАТО.

В ході виступу президент України звинуватив Росію в підтримці популістських рухів, роздуванні євроскептицизму, втручанні в вибори по всьому світу.

"Тепер" на Заході чимало бажаючих зазирнути Путіну в душу ", - сказав Порошенко.

Також президент закликав депутатів підтримати зміни до Конституції, які закріплюють курс на ЄС.

"Тільки інтеграція України в євроатлантичний безпековий простір гарантує всім нам і мир, і безпеку, Україні - незалежність, а народу - підвищення рівня життя".

Глава держави запропонував викреслити з Конституції України дозвіл на базування Чорноморського флоту в нашій країні.

"Після того як ми повернемо Крим, російської бази в Севастополі ... більше не буде!" - підкреслив Петро Порошенко.

У своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН Президент України пообіцяв поставити питання про миротворців на Донбасі.

Порошенко також закликав бути пильними через інформаційну війну:

"Ми бачимо, як "п'ята колона" піднімає голову, намагається зібрати воєдино різні шеренги, користуючись перевагами демократії, дуже активізується в інформаційному просторі..."

Президент запропонував реєстрації агентів впливу Російської Федерації, але обіцяє, що це не вплине на громадянське суспільство, журналістів і свободу слова:

"Деякі телеканали, газети та інтернет-видання стали просто щирими рупорами російської пропаганди. Частина нашого інформаційного поля так само окупована, як і частина української суверенної території".

Президент України підсумував, що за останні чотири роки "вдалося зробити більше позитивних змін, ніж за попередні 23 року незалежності".

Як раніше повідомляли Today UA, у четвер, 20 вересня, коли Президент України Петро Порошенко виступав зі щорічним посланням у Верховній Раді, під стінами парламенту прогримів потужний вибух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ