Що приготувати на Великдень: список страв для святкового столу

Автор: Оксана Житнюк

Вже цієї неділі, 19 квітня, православні християни відзначатимуть Великдень - одне з найголовніших релігійних свят. І хоч цього року святкування Великодня буде трохи незвичним - в умовах карантину - українські родини все ж збиратимуться за сімейним столом, тому слід приділити увагу тому, що приготувати на 19 квітня.

Що приготувати на Великдень: список страв для святкового столу - today.ua

Традиційно у Великдень на столі насамперед повинні стояти ті продукти, які напередодні ви поклали у кошик, щоб освятити під час богослужіння в церкві. Цього року освятити паски та інші продукти українцям пропонують самостійно, не виходячи з дому.

Традиційно в кошик клали крашанки, щось з молочних продуктів (сир, масло), сіль і хрін. Не забороняється також шматочок ковбаси, шинки або м'яса. Куштувати в першу чергу треба освячені продукти, а потім можна вже їсти страви зі звичайного столу.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

На столі у Великдень обов'язково має бути якась м'ясна страва - холодець, ковбаса, порося з хроном або запечена рулька. Відомий український етнограф і письменник Олекса Воропай у своїй книзі "Звичаї українського народу" писав, що в Чистий четвер селяни кабана кололи, тому що на Великдень треба було готувати м'ясні страви.

Популярні зараз

Коли закінчиться війна в Україні: прогноз російського математика

Пенсіонерам автоматично перерахують пенсії з 1 травня: які доплати отримають українці

В Україні стартувала “м'яка“ мобілізація, - Reuters

В Україні вирішили змінити правила торгівлі цигарками, алкоголем та паливом

Нагадаємо, раніше ми розповіли, якою буде погода у Великдень.