Today.ua

Ляшко та Шарій грошей не отримають: Рада скасувала фінансування партій, які програли на виборах

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №1029 президента України Володимира Зеленського, яким скасовується державне фінансування політичних партій, що не подолали 5-відсотковий бар'єр на парламентських виборах. Про це повідомляють українські ЗМІ.

За законопроект Зеленського проголосували 283 нардепа. Крім того, Верховна Рада підтримала підготовку закону до другого читання за скороченою процедурою.

Так, згідно з пропозицією глави держави Володимира Зеленського, всі політичні партії, які не подолали 5-відсотковий бар'єр на виборах, не будуть фінансуватися з державного бюджету.

Слід зазначити, що зараз державне фінансування отримують партії, які отримали більше 2% голосів.

Також передбачається скоротити державне фінансування партій. У законопроекті пропонується виділяти політичним партіям тільки соту частину від мінімальної заробітної плати, помножену на загальну кількість виборців на останніх виборах в Раду. Зараз коефіцієнт становить 0,02.

Нагадаємо, партії, які за результатами позачергових виборів не пройшли до Верховної Ради, мали отримати такі виплати: "Сила і честь" – 54 млн грн, "Опозиційний блок" – 40 млн грн, Партія Шарія – 38 млн грн, Радикальна партія Олега Ляшка – 34 млн грн, "Українська стратегія Гройсмана" – 27 млн грн, ВО "Свобода" – 26 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ