Today.ua

Серйозні пропозиції так не роблять: Лавров вчить Зеленського нормам дипломатії

У МЗС Росії відреагували на ініціативу президента України Володимира Зеленського про організацію зустрічі лідерів Росії, України, США, Великобританії, Німеччини та Франції в Мінську. Головний дипломат РФ Сергій Лавров вважає, що подібний формат має право на існування, проте упор повинен робитися на «прямий діалог сторін конфлікту».

При цьому Сергій Лавров підкреслив, що такі пропозиції повинні обговорюватися в «дипломатичних каналах, а не через Facebook».

«Формат і нормандський, і мінський, був схвалений Радою безпеки ООН, це є безпосереднім інструментом, який необхідно використовувати міжнародного співтовариства. Інші пропозиції, напевно, мають право на існування. Але наголос треба робити на прямий діалог, це серцевина Мінських домовленостей», — підкреслив глава МЗС РФ Лавров.

За його словами, у Москві готові розглядати «конкретні пропозиції, які будуть допомагати виконувати резолюцію Ради безпеки, а не підміняти цю резолюцію і самі домовленості».

У Мінську також відреагували на пропозицію президента України Зеленського зібрати в столиці Білорусі світових лідерів. На українсько-російські переговори Зеленський запропонував додатково запросити лідерів США, Великобританії, Німеччини та Франції.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підкреслив, що підтримує таку ініціативу Зеленського, але є нюанси. Білорусь воліла б, щоб українську проблему» вирішували «три слов’янські народи» без європейців і американців. Але оскільки в такому форматі питання не вирішується, то Білорусія згодна на багатосторонні переговори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ