Today.ua

Зеленського попросили не піднімати податки на бензин та дизель

Президента України Володимира Зеленського просять продовжити пільгові податки на бензин, дизельне паливо та автогаз до скасування військового стану. Про це йдеться у петиції №22/194154-еп, яку зареєстрували на сайті українського президента.

У петиції №22/194154-еп йдеться про те, що повернення довоєнних податків на паливо матиме негативні наслідки. Вони позначаться як на пересічних українцях, так і на бізнесі.

По-перше, очікується, що це призведе до підвищення цін на бензин на 12 гривень за літр, дизельного палива – на 8 гривень за літр, а на автогаз – на 3 гривні за літр.

По-друге, збільшиться нелегальний паливний ринок. Приблизно на 20-30%. При цьому повернення довоєнних податків призведе до збільшення надходжень до державного бюджету лише спочатку. Оператори паливного ринку намагатимуться не платити підвищені податки, працюватимуть через готівку та поза касою.

По-третє, побільшає фальсифікованого палива. Підвищення податків на паливо призведе до того, що побільшає охочих його підробляти, щоб отримати прибуток. Під час війни з російськими окупантами в Україні стало більше підробленого палива. Так, за даними Інституту споживчих експертиз від травня 2023 року, в Україні знову почали масово підробляти дизельне паливо. З бензином ситуація не краща.

По-четверте, повернення довоєнних податків на паливо спричинить збільшення вартості продуктів харчування на 15-30%. В результаті доведеться платити більше всім, а не лише власникам автомобілів.

На момент написання цієї новини петицію №22/194154-еп підписали 1420 осіб. До закінчення голосування залишився 91 день.

Нагадаємо, що з 1 липня 2023 року в Україні запровадять довоєнні податки на пальне – повернуться довоєнні акцизи на бензин, дизельне паливо та автогаз, а також підвищиться з 7% до 20% ПДВ на пальне.

Як бачимо, довоєнні податки на паливо почнуть діяти набагато раніше, ніж закінчиться голосування щодо петиції №22/194154-еп.

Слід зазначити, що у Верховній Раді навесні 2023 року зареєстрували законопроект, який передбачає продовження пільгових податків на пальне до закінчення війни із російськими окупантами. Але його народні депутати ще не розглянули навіть у першому читанні.

Раніше ми розповіли, що буде з автомобілем, якщо регулярно заливати в його паливний бак низькоякісне дизельне паливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ