Today.ua

Навіщо Кадиров пішов війною на Зеленського, і що це може означати для України

Раптове дежавю Кадирова, пов'язане з образою, нанесеною йому "95 Кварталом" ще в 2014 році, виглядає дивним. Дивним – тому що всі вибачення давно вже були принесені та крапки над "і" розставлені. І тут раптом Рамзан Кадиров вирішив пригадати, тепер уже українському президентові, а не коміку, колишню образу і зажадати від нього нової сатисфакції, та ще й з неприхованими погрозами на адресу Зеленського. Такий раптовий випад Кадирова виглядає дивним.

Однак у кожного явища є своя причина, і цей випадок з "наїздом" Кадирова не випадковий. Нагадаємо, йдеться про "бородату" витівку коміків, коли вони взяли в свою передачу кадри з Кадировим, який плаче, і підставили під них скарги кримського пенсіонера на те, що в їхньому селищі скинули пам'ятник Леніну. Вийшло смішно, проте гумористи забули, що є люди, з якими так жартувати не варто. Тим більше, що, як з'ясувалося, Кадирова, який плакав, зняли в мечеті під час молебню за упокій його батька Ахмата-Хаджі Кадирова.

Ще тоді, усвідомивши всю серйозність ситуації, Зеленський послав свої особисті вибачення Кадирову, і вони були прийняті.

І ось тепер, через шість років, Кадиров нібито образився через те, яким чином роз'яснив цю ситуацію сам Зеленський в інтерв'ю, яке він дав Дмитру Гордону в 2019 році. Хоча нічого образливого для Кадирова в тому роз'ясненні немає.

Загалом, ситуація з реанімованою образою виглядає притягнутою за вуха. І, мабуть, тут є резон в міркуваннях політолога Тараса Березовця.

Очевидно, що "піхотинець Великого Путіна", як сам називає себе Кадиров, не просто так вирішив заново образитися на ЗЕ, а саме "з благословення" Путіна. І цілком можливо, причиною такої термінової образи стала катастрофа з водопостачанням, що склалася на Кримському півострові.

"У Криму настає посуха. Пересохли всі найбільші водосховища. Путін екстрено сьогодні прилітає в Крим. Точніше він відвідає Керч. Східний Крим, Керч, Феодосія знаходяться в найгіршій ситуації в водопостачанням. Навіть в український час ось це русло Північнокримського каналу, яке йшло на східний Крим, несло найгіршого ґатунку воду. Сьогодні, на середину літа, у них ситуація майже критична. І, швидше за все, саме з цим погрози пов'язані", - вважає Березовець.

І цілком ймовірно, що раптовий від'їзд Володимира Зеленського на відпочинок на острів Бірючий, розташований поблизу кордону, пов'язаний саме з візитом до Криму російського гаранта. Хто знає, кого там можна випадково зустріти, гуляючи на мілині.

Можна цілком припустити, що на Зеленського будуть "тиснути", щоб він дав воду у Крим. До речі, це давно можна було зробити – хоча би для того, аби показати, що Україна дійсно не залишила своїх громадян і щиро бажає, щоб вони повернулися в лоно вітчизни. Та очевидно, українська влада розуміє батьківську любов якось дуже по-своєму.

Загалом, схоже на те, що Кадирова з його погрозами випустили як дуже серйозний таран перед тим, як почати "обробку" Зеленського – щоби він був погідливим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ