Today.ua

ЗСУ отримають нові NASAMS: збиватимуть літаки окупантів

США в рамках нового пакету військової допомоги на 1,3 млрд доларів передасть Україні чотири зенітно-ракетні комплекси NASAMS. Про це повідомила прес-служба американського Міністерства оборони.

Коли ЗСУ отримають ці норвезькі ЗРК – не уточнюється. Відомо, що до нового пакету військової допомоги Києву від Білого дому також увійшли безпілотні літальні апарати Phoenix Ghost та Switchblade, велика кількість бензовозів та машин для транспортування техніки й обладнання, а також снаряди та високоточні авіаційні боєприпаси.

Слід зазначити, що NASAMS вже є на озброєнні ЗСУ. Перший такий ЗРК у нашій країні з'явився наприкінці 2022 року. Незабаром дві ЗРК NASAMS передасть Україні в рамках військової допомоги Норвегія. Окрім того, восени 2023 року в Україну доставлять кілька NASAMS, які купила Литва.

Що це за NASAMS? Які його головні тактико-технічні характеристики та які повітряні цілі можна збивати?

NASAMS розшифровується як Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System. Армія Норвегії прийняла на озброення цей зенітно-ракетний комплекс у 1994 році. До складу комплексу входять пускова установка на базі шасі вантажівки Scania P113, ракети AMRAAM (AIM-120A) у шести пускових контейнерах, РЛС, заряджаюча машина і машина управління.

Радіолокаційна станція розпізнає та одночасно супроводжує до 60 цілей. По цілям може бути за 12 секунд випущено 54 ракети. Дальність ураження цілі – від 2,5 до 25 км. Дальність поразки цілі сучаснішою ракетою AMRAAM-ER – 40-45 км. Цілі можна збивати на висоті до 16 км. Можна також використовувати ракети Sidewinder AIM-9X та IRIS-T.

Цей ЗРК із похідного становища до бойового наводиться за 15 хвилин. Після того, як буде здійснено запуск ракет, у похідне положення комплекс можна привести за 3 хвилини.

За допомогою NASAMS можна збивати практично всі повітряні цілі, починаючи від безпілотників і закінчуючи крилатими ракетами (у тому числі надзвуковими) та літаками. Єдина ціль, яку він не може збивати, – балістичні ракети.

Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що озброєння, яке увійшло до нового пакету військової допомоги Києву від США, допоможе захистити українські порти від обстрілів російських окупантів.

Нагадаємо, раніше ми розповіли про те, що ЗСУ отримали зенітно-ракетні комплекси Skynex.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ