Today.ua

Вакцинація від коронавірусу: у щеплених українців з'явилися побічні ефекти

В Україні 24 лютого стартувала вакцинація від коронавірусу, а вже вчора, 27 лютого, стало відомо про побічні ефекти, що виникли після щеплення. Про них розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Нагадаємо, першим з усієї множини вакцин від коронавірусу, в Україну потрапив препарат, виготовлений в Індії - Covishield. Він є індійським аналогом британсько-шведської вакцини Oxford / AstraZeneca, однак, на відміну від материнської вакцини, ще повністю не пройшов усіх клінічних випробувань, і був рекомендований ВООЗ лише для екстреного застосування.

Через таку невизначеність з цією вакциною, багато українських медиків, які підлягають першочерговій вакцинації від коронавірусу, відмовилися проходити цю процедуру. І все ж, добровольці знайшлися. Лікарі та військові в зоні ООС (які теж підлягають першочерговій вакцинації) потроху прищеплюються індійським препаратом.

У перші дні ні про яку "побочку" не було чути. І тут Ляшко спантеличив своєю звісткою. Виявляється, вже надійшли сигнали про сім випадків побічних ефектів від цього щеплення.

За словами Віктора Ляшка, найбільш типовими побічними ефектами після введення вакцини можуть бути такі:

Будь-які наслідки після щеплення, звичайно, викликають тривогу. Однак нічого незвичайного в цих побічних ефектах немає: вони передбачені інструкцією до препарату. Але можуть трапитися і більш серйозні наслідки, зізнався санлікар.

"Але є і більш серйозні. Ці, що я зараз назвав, зустрічаються в 5-7% від кількості провакцинованих, але є випадки і анафілактичних шоків, які трапляються 4 випадки на мільйон. В Україні поки немає (випадків анафілактичного шоку)", - додав Ляшко.

При цьому Віктор Ляшко закликав співгромадян не панікувати і не поширювати безпідставних чуток. Він каже, що МОЗ тримає процес вакцинації від коронавірусу на контролі і готовий реагувати, якщо будуть по-справжньому тривожні сигнали.

Нагадаємо, вакцина Covishield, при випробуваннях продемонструвала ефективність на рівні 70%. Це не означає, що з десяти щеплених трьом вона взагалі не допоможе. Це означає, що ці троє можуть все ж заразитися коронавірусом, проте хвороба у них буде протікати набагато легше, ніж у тих, хто взагалі не була щеплений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ