Today.ua

В Україні відновлено кримінальне покарання за недостовірні декларації: Зеленський підписав закон

В Україні відновлена кримінальна відповідальність за брехню в декларації. Декларації, що містять недостовірні чи неповні відомості, можуть стати причиною штрафу або, навіть, обмеження свободи. Відповідний закон підписаний президентом Володимиром Зеленським, повідомляє прес-служба президента.

Цим законом Верховна Рада відновила відповідальність за неправдиве декларування, яка була скасована Конституційним судом України. Новий закон потягне за собою зміни у Кримінальний і Кримінально-процесуальний кодекси, а також до закону "Про запобігання корупції".

У повідомленні прес-служби йдеться, що цей закон усуне прогалини в законодавстві, яка раніше виникли через рішення Конституційного суду від 27 жовтня.

"Закон ... забезпечує можливість притягнення до кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та за ненадання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - йдеться в повідомленні на сайті президента.

Нагадаємо, своїм рішенням, яке багато хто назвав скандальним, Конституційний суд України закрив доступ до декларацій осіб, які здійснюють функції управління державою і звільнив їх від кримінальної відповідальності за помилкове декларування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ