Today.ua

В Україні збільшився податок з продажу автомобілів

Зміни до Податкового кодексу України, які набули чинності 23 травня 2020 року, передбачають збільшення податку з продажу автомобілів. Правда, це стосується продажу більше двох авто в рік. Перший автомобіль за рік залишається за нульовою ставкою.

Якщо раніше при продажу (обміні) протягом одного року третього і подальшого автомобіля потрібно було заплатити державі 5% його вартості, то тепер – 18%. Новий податок стосується не тільки легкових автомобілів, але і будь-якого іншого транспорту, у тому числі, причепів, мопедів і мотоциклів.

Якщо протягом одного року ви продасте (обменяете) один транспортний засіб, то податок, як і раніше, платити не потрібно. Якщо два - в казну держави доведеться заплатити 5% його ціни, як і раніше.

Автори цих поправок в Податковий кодекс вважають, що вони практично не вплинуть на простих автомобілістів. Зате погано доведеться перекупникам автомобілів. Їм тепер треба або виходити з "тіні" і платити податки, або відмовитися від свого бізнесу. Правда, не виключено, що перекупники придумають якісь хитрі схеми, щоб уникнути сплати підвищеного податку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ