Today.ua

В Україні стало більше нелегальних схем продажу бензину, - експерт

В Україні через введення з 1 липня 2023 року довоєнних податків на паливо стало більше нелегальних схем продажу бензину та дизельного палива. Про це в інтерв'ю Forbes розповів голова WOG Holding Андрій Пивоварський.

За його словами, якщо раніше в нашій країні було два ринки палива – білий і темний, то тепер їх уже чотири. До перших двох видів паливного ринку додалися ще два – сірий та чорний.

Пивоварський зазначив, що у 2022 році, після того, як в Україні скасували акцизи на паливо та з 20% до 7% знизили ПДВ на паливо, з'явилося багато нових учасників паливного ринку. В результаті обсяг ринку знизився.

Після повернення 1 липня 2023 року довоєнних податків на пальне деякі учасники роздрібного паливного ринку не захотіли працювати відповідно до законодавства. Так, деякі роблять бензин А-85 з конденсату та розчинників, а потім продають його поза касою або мають дві каси. Деякі продають паливо за готівку.

Про те, що через запровадження довоєнних податків на паливо збільшиться тіньовий паливний ринок, експерти попереджали вже давно. Зважаючи на все, їх прогнози починають збуватися.

Щоправда, тіньовий паливний ринок почав набирати обертів ще до запровадження довоєнних податків на пальне. Так, згідно з дослідженням Інституту споживчих експертиз, станом на травень 2023 року понад 30% дизельного палива на українських АЗС було так званою "бодягою".

Тим часом, в Україні наразі середня вартість бензину А-95 становить 53,27 грн за один літр, дизельного палива – 52,87 грн за літр, а автогазу – 24,58 грн за літр. Деякі експерти прогнозують, що до кінця 2023 року бензин та ДП можуть подорожчати на 5 гривень за літр. Справа в тому, що на світових ринках нафта вже досягла позначки 90 доларів за барель. І це вплине на вартість палива в Україні.

Українські мережі АЗС поступово піднімають ціни. Так, за останні вихідні (з 8 по 11 вересня) вартість автогазу в середньому збільшилась на 0,24 грн з літр. Найдешевше заправити автомобіль із ГБО можна у Київській області. Там автогаз коштує у середньому 24,12 грн за літр.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що поліція вилучила 28 "гуманітарних" автомобілів, які хотіли продати волонтери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ