Today.ua

В Україні розпочнеться масштабне стеження за водіями: назвали дату

Зовсім скоро влада має урегулювати технічну сторону питання щодо впровадження автоматичної фіксації правопорушень на українських дорогах. Відповідне рішення прийняв Кабінет міністрів України. Про це повідомляє АutoNews.ua.

Кабмін вніс зміни до закону України «Про стандартизацію», згідно з якими, з 17 грудня 2018 року в Україні буде дозволена автоматична автофіксація на ведення стеження за водіями.

«У цей день набуває чинності новий держстандарт, що висуває вимоги до приладів фіксації порушень ПДР... і не тільки швидкості!!! Це означає, що в будь-який момент і в будь-якому місці ви зможете піддатися контролю з боку поліції», — пише на своїй сторінці у Facebook Володимир Караваєв.

За словами експерта, нововведення дозволять проводити відео- та фотозйомку, але сама процедура отримання «листів щастя» поки не відома.

Юрист Вадим Володарський розповів, що процедура накладання штрафів на порушника з фото або відео, зробленими камерою фіксації, поки не відпрацьована і  може швидко припинитися. Справа в тому, що в існуючий закон закладений принцип покарання не порушника, а власника.

"Підставою для будь-якої юридичної відповідальності, в тому числі і адміністративної, може бути лише вчинення конкретною особою конкретного протиправного діяння. Крім того, Конституційний Суд послався на презумпцію невинності та на принцип правової визначеності. Це рішення є обов'язковим для виконання. Таким чином, будь-яка постанова, винесена щодо власника ТЗ, а не безпосередньо порушника, може бути оскаржена в судовому порядку, з посиланням на це рішення. Думаю, що, якщо автовласники будуть активно це робити, практика «листів щастя» буде швидко заблокована судовими рішеннями», — зазначає юрист.

Нагадаємо, з наступного року в Україні за допомогою камер TruCam почнуть фіксувати не тільки перевищення швидкісного режиму на дорогах, а й інші правопорушення.

Раніше повідомлялося, що правоохоронці викрили групу посадових осіб комунального підприємства "Київтранспарксервіс", які вимагали хабарі за оформлення документів на розміщення паркувальних майданчиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ