Today.ua

В Україні чоловіки зможуть іти в декретну відпустку: новий закон вже на підході

В Україні чоловіки зможуть йти у декретну відпустку по догляду за дитиною нарівні з жінками. Відповідний законопроект від "Слуги народу" Марини Бардіної вже зареєстрований у парламенті.

Які нові положення містить пропонований закон

1.Декретною відпусткою, нарівні з жінками, зможуть користуватися і чоловіки. Молоді батьки самі мають право вирішувати, хто з них продовжить роботу, а хто займатиметься новонародженим малюком. Комусь така норма закону може здатися непотрібною, але це не так. Адже є чимало сімей, де дружина заробляє значно більше, ніж чоловік. І тоді її вихід у декретну відпустку дуже відчутно знижує планку доходів сім'ї. Однак, якби в цьому випадку відпустку по догляду за дитиною узяв чоловік, сім'я не відчула би таких матеріальних проблем.

Таке, до речі, нерідко трапляється в сім'ях, де жінка працює підприємцем. Вона самозайнята особа і не має права на відпустку. В такому випадку відпустку може взяти чоловік.

2.При народженні дитини будь-хто із членів сім'ї може взяти оплачувану відпустка тривалістю до 14 днів. Цю відпустку може взяти лише один із перелічених членів сім'ї.

При цьому за матір'ю або батьком залишається право на декретну відпустку по догляду за дитиною.

3.Деякі батьки матимуть право працювати менше. Право на скорочений робочий день пропонують дати жінкам або чоловікам, у яких є дитина-інвалід віком до 14 років, а також чоловікам, які самі виховують дитину.

Нагадаємо, за новим Трудовим кодексом роботодавцю не обов'язково потрібно буде шукати причину, щоб звільнити працівника. Він зможе його звільнити просто так.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ