Today.ua

В небі над Україною “стоїть“ комета: де можна побачити хвостату гостю

Липневе небо над Україною прикрасила комета Neowise. За останні сім років – це найяскравіша комета, що з'явилася на нашому небосхилі, яку можна побачити неозброєним оком. Космічну гостю можна буде розгледіти до кінця липня.

Ближче до Землі Neowise підійде 23 липня, проте найкраще її було видно 14 числа. Але й зараз ще можна розглянути хвостату гостю неозброєним поглядом. Потрібно лише знати, в якій частині неба її краще шукати, і де вести спостереження. Наші співгромадяни діляться красивими знімками цього об'єкта.

Спостерігати це явище, втім, як і взагалі дивитися на зірки, краще за межами мегаполісів. Адже над великими містами небо не таке контрастне через так зване "світлове" забруднення", а от поза містами, де ніщо не заважає спостерігати об'єкти на темному оксамиті неба, красуню-комету можна непогано розглянути.

Потрібно знайти локацію, на якій буде відкрита північно-західна частина небесної сфери. За орієнтир можна взяти відому всім Велику Ведмедицю. Ідіть поглядом по горизонталі вправо від нижньої частини ковша. Там і виявите небесну гостю. Побачити її можна незабаром після заходу сонця – приблизно через годину.

Поспішайте, залишилося кілька днів, коли її буде видно. Наступного разу Neowise відвідає нас приблизно через 6 тисяч років. І навряд чи хто-небудь із нині живих зможе її побачити ще раз. Втім, як знати - медицина на місці не стоїть.

Нагадаємо, у вересні 2018 поруч із Землею проходила ще одна комета - Джакобіні-Ціннера. Проте вона не була такою яскравою, як Neowise.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ