Today.ua

Уже ніхто нікуди не їде - Саакашвілі залишається в Україні: заява політика

Міхеїл Саакашвілі, який ще тільки вчора заявив у своєму відеозверненні до співвітчизників, що прийняв рішення їхати додому, в Грузію, заявив, що нікуди не їде. Принаймні - поки що. Свої "душевні пориви" грузинський екс-гарант пояснив в особистому акаунті Facebook.

Він повідомляє, що активно включився у грузинську виборчу кампанію. Адже в Грузії у жовтні відбудуться Національні вибори. Однак при цьому він нікуди не їде з України, а продовжує роботу на посаді голови виконкому Національної ради реформ.

Навть більше, в рамках цієї роботи він вчора приймав делегацію з Казахстану, яка була представлена казахськими політиками, бізнесменами і журналістами. Вони обмінялися досвідом проведення реформ, а крім того, домовилися про тіснішу співпрацю української Нацради реформ з аналогічним органом у Казахстані. Крім того, домовилися про функціонування Міжнародного центру Саакашвілі в одному з казахських університетів.

"В кінці зустрічі мені подарували національний казахський одяг, складовою частиною якого є хлист, який, як мені здається, зараз дуже потрібен Україні для прискорення реформ!" - з властивою йому прямотою заявив палкий грузин.

Що насправді вплинуло на його поспішне рішення покинути Україну, а потім на ще більш поспішне - залишитися, можна лише здогадуватися.

Саакашвілі, як людина дії, хоче просувати свої реформи і напевно щиро хоче позбавити Україну від корупції. Зокрема, його Нацрада реформ, керувати якою він був призначений в якості "весільного генерала", реально взялася за розробку концепції реформування української митниці. Однак усі їхні напрацювання виявилися не потрібними.

Похоронним дзвоном за реформами Саакашвілі стало призначення на посаду голови Одеської митниці Дениса Пудрика. Цей 43-річний чиновник відомий тим, що встиг побувати на ключових постах вже в багатьох митницях України. Причому свою доблесну службу на митницях він почав у 22 роки, до цього більше ніде не встигнувши попрацювати. І мабуть там, на митницях, дуже непогана зарплата, позаяк декларація "професійного митника" буквально рясніє  дорогою нерухомістю, престижними автомобілями, земельними ділянками і цінними речами.

"Призначення цього типа на митницю - це типовий старий феодальний інститут годівництва, який нічого спільного не має з державними інтересами", - написав Саакашвілі у своєму Facebook.

При цьому він із жалем додав, що влада "ходить по колу", тасуючи колоду з корупціонерами, змінюючи їхні місця роботи, проте не змінюючи самих персоналій.

"Є чітка програма вичерпної митної реформи, яка була створена Національною радою реформ за дорученняя президента Зеленського. Після шести місяців з моменту здійснення цієї програми в Україні буде взагалі нульова корупція, так само як вона нульова в Грузії, так само як вона була нульовою на Одеській митниці під час мого губернаторства ", - ще раз нагадав про напрацювання своєї Нацради Саакашвілі.

Що сталося після цих кількох його публікацій і його заяви про від'їзд до Грузії, невідомо. Можливо, істина розкриється згодом. Можливо, до цього якось причетний український президент Зеленський.

Нагадаємо, Міхеїл Саакашвілі ще наприкінці червня заявляв про те, що в його Нацради вже є розроблена концепція реформування української митниці. Однак чомусь досі ніхто цією концепцією не зацікавився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ