Today.ua

Україна може отримати нову партію бронемашин Uro Vamtac

Іспанія у рамках нового пакету військової допомоги може передати Україні нову партію бронеавтомобілів Uro Vamtac. Наразі українські солдати на іспанській території проходять навчання на цих бойових машинах.

На озброєнні ЗСУ вже є іспанські бронеавтомобілі Uro Vamtac 4x4. Україна їх отримала у 2022 році після того, як розпочалося повномасштабне вторгнення російських військ. Відомо, що у першій партії було 20 іспанських бронемашин. Скільки їх буде у новій партії – ми не знаємо. У Мережі нещодавно розмістили відео, в якому показано українських солдатів в Іспанії на Uro Vamtac.

Що це за іспанський бронеавтомобіль? Які його основні тактико-технічні показники? Як його можна використовувати?

Армія Іспанії прийняла на озброення Uro Vamtac наприкінці 1990-х років. Цей бронеавтомобіль випускали до 2003 року (виробництвом займалася компанія UROVESA). Uro Vamtac можна назвати іспанським варіантом американського армійського позашляховика Humvee. І сфера застосування у них однакова. Доставка піхоти, підтримка вогнем піхоти, патрулювання, розвідка. Абревіатура Vamtac розшифровується як Vehículo de Alta Movilidad Táctico – високомобільна тактична машина.

Довжина цього броньовика становить 4845 мм, ширина – 2175, висота – 1900 мм. Вага – 5,8 т. Корисне навантаження – від 1500 до 2000 кг. Тип підвіски – незалежна. Двигун - дизель з турбонаддувом потужністю 166 або 188 к.с. (залежно від версії), який працює разом із 5-ступінчастою автоматичною коробкою передач. Це дизельний двигун австрійської компанії Steyr Motors. Максимальна швидкість – 135 км/год. Запас ходу сягає приблизно 600 км.

Екіпаж – 1 людина. Кількість десантників – 3. Озброєння – кулемети калібру 12,7 мм та 7,62 мм, а також ПТРК (наприклад, Spike-LR/LR2), ПЗРК, міномет калібру 81 мм, залежно від модифікації.

До речі, щодо модифікацій. Uro Vamtac має три модифікації: I3, S3 і ST5, в декількох комплектаціях. Вони один від одного в основному відрізняються озброєнням та захистом.

Зараз на озброєнні армії Іспанії налічується близько 2900 бронеавтомобілів Uro Vamtac різних модифікацій. Також ці машини використовує іспанська поліція. Крім того, Uro Vamtac є на озброєнні інших країн світу. Так, в армії Марокко налічується близько 1200 іспанських бронеавтомобілів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна може отримати від Австралії бронеавтомобілі Hawkie. Київ уже звернувся до Австралії з відповідним проханням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ