Today.ua

Ціни на бензин та ДП збільшаться, але не так сильно, як прогнозують, – Гетманцев

Ціни на бензин та дизельне паливо після введення з 1 липня 2023 року довоєнних податків на паливо збільшаться, але не так сильно, як прогнозують деякі експерти. Таку заяву зробив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, з 1 липня 2023 року українські АЗС підвищить ціни на 3-5 гривень, а не на 11 гривень, як прогнозують деякі експерти.

Гетманцев нагадав, що у вересні 2022 року в Україні частково повернули довоєнні податки на паливо, але це не спричинило підвищення цін. Він також нагадав, що восени 2022 року у нашій країні ціни на пальне навіть знизилися під впливом зниження світових цін на нафту.

При цьому глава парламентського фінансового комітету заявив, що держава не втручатиметься у формування цін на пальне. Він вважає, що це має робити ринок.

Нагадаємо, у березні 2022 року в Україні для стабілізації цін та для наповнення ринку паливом скасували акцизи на бензин, дизельне паливо та автогаз. Крім того, з 20% до 7% знизили ПДВ на паливо. Зрештою ціни стабілізувалися, а дефіцит палива припинився. Однак Гетманцев вважає, що такий крок уряду не вплинув на ціни, а лише призвів до того, що оператори роздрібного паливного ринку отримали додатковий прибуток.

У вересні 2022 року в Україні частково повернули акциз на пальне. ПДВ не чіпали. З 1 липня 2023 року повернуться довоєнні податки на паливо. ПДВ буде 20%, акциз на бензин – 213 євро за 1000 літрів, а на ДП – 139,5 євро за 1000 літрів. Акциз на автогаз залишиться таким самим, як і зараз – 52 євро за 1000 літрів.

Експерти вважають, що це спричинить подорожчання цін на АЗС на 8-11 гривень. Подорожчання пройде приблизно за 1-2 тижні. І вона може розпочатися вже у червні.

В Україні нині середня вартість бензину А-95 складає 45,12 гривні за літр, дизельного палива – 43,71 гривні за літр. Що ж до автогазу, то його середня ціна зараз у нашій країні становить 21,86 гривень за один літр.

Нагадаємо, раніше ми повідомили, що на українських дорогах cтало більше поліції з радарами TruCAM.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ