Today.ua

Ціни на бензин піднімуться, але потім стабілізуються – Нацбанк

У 2023 році ціни на бензин та дизельне паливо підвищаться через очікуване повернення з 1 липня довоєнних податків на паливо, але потім ціни стабілізуються. Такий прогноз оприлюднено у новому "Інфляційному звіті" Національного банку України.

У звіті йдеться про те, що однією з причин збільшення цін на пальне в Україні наприкінці 2022 року стало те, що на нього різко підвищився попит. У тому числі через те, що українці почали активно використовувати генератори.

На думку експертів НБУ, у 2023 році одним із головних факторів подорожчання палива стане повернення довоєнних податків. Нагадаємо, у березні 2022 року Кабмін скасував акцизи на паливо та знизив з 20% до 7% ПДВ на паливо. Це було зроблено для того, щоб стабілізувати ціни на бензин та дизельне паливо, та щоб наповнити ринок паливом.

З 1 липня 2023 року уряд планує повернути довоєнні податки. Експерти сходяться на думці, що це призведе до значного подорожчання цін. Очікується, що повернення довоєнних податків призведе до того, що бензин А-95 подорожчає на 11 гривень за літр, дизельне паливо – на 8 гривень за літр, а автогаз – на 3 гривні за літр.

Але НБУ вважає, що ціни на АЗС потім стабілізуються. Це відбудеться, як очікується, завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту.

При цьому у прогнозі НБУ йдеться про те, що у 2024 році паливний компонент сприятиме гальмуванню в Україні загальної інфляції. Як безпосередньо, так і через вторинні ефекти.

В Україні наразі середня вартість бензину А-95 становить 45,47 гривні за літр, а дизельного палива – 45,71 гривні за літр. Якщо в липні запровадять довоєнні податки, то, за прогнозами експертів, бензин А-95 за кілька тижнів подорожчає до 57,58 грн/літр, ДП – до 53,39 грн/літр, а автогаз – до 24,46 грн/літр.

Деякі експерти пропонують не підвищувати ПДВ на паливо до 20%, а натомість підвищити акцизи. У цьому випадку зростання цін на бензин, дизельне паливо та скраплений газ буде не таким великим. До того ж Україна виконає вимоги МВФ щодо підвищення акцизів на пальне.

Раніше стало відомо, що АЗС можуть підняти ціни раніше, ніж очікується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ