Today.ua

Таких цін ще не було: в розпал літа банани залишаються найдешевшими фруктами в Україні

Україна стрімко перетворюється на "бананову республіку". Причому не лишень у переносному, але й у прямому сенсі. Вже багато місяців поспіль банани утримують позицію найдешевших фруктів на полицях українських магазинів. Такий, доволі несподіваний, результат аудиту, здійсненого командою фахівців EastFruit.

В попередні роки така тенденція спостерігалась у холодну пору року, поки в Україні не починався сезон активного збирання власних ягід і фруктів. Однак цьогоріч банани утримують реноме найдешевшого фрукта у самий розпал літа. Адже виміри проводили 30 червня і 1 липня – у той період, коли прилавки вже повинні ломитися від продукції вітчизняного садівництва. У ті дні ціна кілограма бананів в середньому становила 27 гривень за кілограм. При цьому всі інші плоди були дорожче.

"Таким чином, банан був найдоступнішим за ціною серед фруктів та ягід — навіть трохи дешевше, ніж кавун і значно дешевше, ніж яблуко", - йдеться у результаті дослідження.

У підсумках аудиту також зазначено, що така ситуація не типова для України та спостерігається вперше за багато років. Зазвичай у літньо-весняний період вітчизняні фрукти стають набагато дешевше привізних.

Зокрема, у минулому році "літні" яблука коштували 19,4 гривні і були набагато дешевше кілограма бананів, які коштували 27,5 гривні.

Фахівці припускають, що цьогоріч на цінову ситуацію вплинула несприятлива весна. Через пізні весняні заморозки вимерзла велика частина врожаю ягід і кісточкових культур. Через це черешня та полуниця виявилися у 2-2,5 рази дорожче, ніж у минулому році. Малина додала в ціні порівняно з минулим роком майже 90%, персики виявилися дорожчими на 30%.

Очевидно така ж тенденція збережеться і з яблуками, бо на їхньому врожаї також позначилися негативні весняні тенденції. Поки цей найпоширеніший український фрукт шокує покупців ціною до 50 гривень за кілограм.

Нагадаємо, експерти попередили українців, що очікувати сезонних знижень ціни на фрукти та овочі у цьому році очікувати не варто. Через повені на заході України, а також весняні холоди і посуху на решті території урожай буде невеликим. А отже, і ціни залишатимуться високими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ