Today.ua

“Смерті та напади“: відомий психіатр звернувся до Зеленського

Відомий лікар, лауреат кількох міжнародних премій, член Американської психіатричної асоціації Семен Глузман поскаржився президенту України Володимиру Зеленському на "реформування" психіатричної системи, розпочате Уляною Супрун.

"Головні лікарі психіатричних лікарень в ці дні отримують жорстку вказівку позбавлятися від пацієнтів, що не потребують стаціонарного лікування. Таких в наших лікарнях близько 30%. Виконання цієї вказівки неминуче зробить кожного головного лікаря злочинцем. Оскільки наші психіатричні інтернати радянського зразка перевантажені, не можуть прийняти додаткових клієнтів, які потребують соціальної допомоги - даху над головою, їжі та хоча б мінімальної медичної підтримки", - написав Семен Глузман у відкритому листі Зеленському і виставив його на загальний огляд на своїй сторінці в Фейсбуці.

Глузман підкреслив, що в Україні «як і раніше не існує дуже важлива і зовсім не дорога ланка позалікарняної та позаінтернатної підтримки психічно хворих громадян».

«Підкреслюю: не дорога!», - зауважив він.

За словами лікаря, в результаті подібної політики, країну очікують не тільки смерті психічно хворих людей на вулицях і площах, а й обумовлені хронічним голодом напади на інших громадян з метою грабежу.

"Я чітко бачу те, що поки не розуміє більшість наших земляк: ми знаходимося в стані неоголошеної повзучої приватизації всієї системи медичної допомоги в країні. На відміну від вас, я знаю імена всіх цих шанувальників "оптимізації "і їх радників", - зазначив Глузман.

Семен Глузман переконаний, українська економіка, що розвалюється, гостро потребує того ж, чого і медицина: чесного, розумного та ефективного керівництва.

"Гарячковий пошук грошей для бюджету країни за допомогою приватизації медичних установ не врятує ні пана Гончарука, ні пана Милованова. Так само, як і вас, президента України з надзвичайними, небаченими раніше, аж ніяк не конституційно визначеними повноваженнями", - вважає він.

Резюмуючи, Семен Глузман попросив Зеленського "проявити, нарешті, свій твердий характер".

Нагадаємо, раніше Уляна Супрун порадила, як правильно скаржитися на лікарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ