Today.ua

З Нового року автогаз може подорожчати на 5 грн за літр

З Нового року майже 3 млн українців, чиї автомобілі обладнані ГБО, будуть заправлятися на 5 грн/л дорожче, ніж зараз. Різке подорожчання автогазу станеться, якщо Верховна Рада в другому читанні затвердить законопроект 2317.

В цей законопроект внесено поправки, що передбачають збільшення в 2,7 рази акцизної ставки на скраплений газ – до 139,5 євро за тонну. При цьому знижується акциз на бензин. Тобто ставка автогазу повинна бути такою ж, як і ставка бензину.

Прихильники підвищення акцизу на скраплений газ вважають, що автомобілісти на бензині/дизелі і на газу повинні платити однакові податки. Деякі експерти відзначають, що ініціатором підвищення акцизу на автогаз виступає «Укртатнафта».

«Укртатнафта» вперше заговорила про рівнянні акцизних ставок на автогаз і бензин в 2018 році, а восени 2019 року вона повторно ініціювала розгляд цього питання. В останні роки попит на автогаз падає, і тому «Укртатнафта» намагається змінити ситуацію на паливному ринку.

Що буде, якщо депутати ВР у другому читанні затвердять законопроект 2317? Експерт паливного ринку Олександр Трохимець вважає, що в цьому випадку вже з 1 січня 2020 року українцям доведеться платити за блакитне паливо для автомобілів 17-18 грн/л.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ