Today.ua

Майже середньовіччя: за новим Трудовим кодексом працівника можна буде звільнити “просто так“

Новий Трудовий кодекс обіцяє українцям більш жорстку залежність від роботодавця, ніж є тепер. Зокрема, згідно з новим проектом Трудового кодексу роботодавець зможе звільнити свого працівника зовсім без причини. Причому він нікому не зобов'язаний пояснювати, що спонукало його до такого рішення.

За нормою закону, яка поки ще існує, звільнити людину "просто так" не можна. Для звільнення є конкретний перелік причин, за якими можна вказати найманому працівнику на двері. І якщо людина зуміє довести в суді, що її звільнили безпідставно, то її не тільки будуть змушені відновити на роботі, але й - виплатити зарплату за весь вимушено пропущений нею період роботи. Тепер же, підстави для звільнення зовсім не обов'язкові.

Отже, новий законопроект містить такі причини для звільнення:

Тут, як ми вже говорили, звертає на себе увагу четвертий (згори) пункт: розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

Серед інших кабальних нововведень, передбачених новим Трудовим кодексом – поголовний примус до роботи під час військового стану. Крім того, колишня подвійна ставка за роботу у вихідні дні буде переглянута у бік зменшення. За нічні зміни теж платитимуть за нижчим тарифом.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в новому Трудовому кодексі також передбачена процедура працевлаштування фрілансерів і можливість збільшення робочого дня до 12 годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ