Today.ua

Великдень переноситься: православна церква перенесла святкування на кінець травня

Пасха, яку християни святкуватимуть  цьогоріч в умовах повної ізоляції, все ж, буде урочисто відзначена. Ієрархи православної церкви ухвалили рішення про перенесення святкування Світлого Христового Воскресіння.

Відсвяткувати Воскресіння Христа з усіма належними почестями вирішили в кінці травня, у день Віддання Пасхи. Таке рішення ухвалив 1 квітня 2020 року Синод Елладської Православної Церкви.

Нагадаємо, день Віддання Пасхи символізує день, що завершує сорокаденне святкування Воскресіння Христа. Його відзначають в середу шостого тижня після Великодня. Тобто цьогоріч цей день у православних випадає на 27 травня 2020 року.

Саме в цей день, з вівторка, 26 травня на середу, 27, планують провести святкові богослужіння.

У синодальній постанові з приводу перенесення святкування сказано:

"Ми бажаємо і молимося про те, щоб незабаром небезпека минула, щоб ми всі (духовенство і народ) могли удостоїтися разом відсвяткувати Світле Воскресіння нашого Господа святковим Недільним богослужінням під час Віддання великого свята Пасхи".

Про таке рішення Синоду Елладської церкви також повідомив у своєму Facebook митрополит Переяславський і Вишневський Православної церкви Олександр (Драбинко).

При цьому він підкреслив, що таке перенесення святкування аж ніяк не означає, що переноситься дата Воскресіння Христа. Її, як і належить, відзначать святковою літургією в ніч на 19 квітня, яка відбудеться в усіх православних церквах. Однак літургійні богослужіння будуть відбуватися у порожніх храмах. А церква хоче розділити це свято з усіма віруючими. Тому і перенесли дату святкування.

Митрополит Олександр допустив, що ПЦУ також може послідувати прикладу Елладської церкви.

Правда у всьому цьому є один момент, який не можна упускати з виду: прес-реліз Елладської церкви був опублікований 1 квітня. Можливо, тамтешні святі отці просто пожартували.

Нагадаємо, у зв'язку з тим, що в цьому році свято Великодня випадає на період карантину, Священний Синод ПЦУ дозволив проводить урочисті богослужіння у порожніх храмах, без парафіян. При цьому віруючі зможуть приєднатися до спільної молитви в режимі онлайн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ