Today.ua

“Паразити“ захоплюють світ: “Оскар-2020“ ліг до ніг китайської стрічки

Ніч з 9 на 10 лютого стала часом абсолютного тріумфу для творців китайської кінострічки "Паразити". У Лос-Анджелесі на церемонії "Оскар-2020" фільм "Паразити" був визнаний переможцем одразу в чотирьох номінаціях: за кращу режисерську роботу, за кращий оригінальний сценарій, за кращий іноземний фільм і найголовнішій – за кращий фільм.

Потрібно відзначити, що в цьому році відбулася вже 92-я церемонія "Оскар", і вперше за всю багаторічну історію цього кінофестивалю, перемогу в головній номінації отримав фільм, який був знятий не англійською мовою.

Таким чином, режисер кінострічки Пон Чжун Хо і вся група, яка над нею працювала, поїхала додому в Китай з чотирма золотими статуетками.

В основі сюжетної лінії фільму – історія бідної китайської сім'ї. Настільки бідної, що вони змушені займатися збором коробок з-під піци, щоби хоч якось прогодуватися. Проте в один день відбувається неймовірне: син сім'ї отримує престижне і добре оплачуване місце репетитора в багатій родині. Він прекрасно зарекомендовує себе на роботі і згодом умовляє начальницю взяти на роботу усіх інших членів своєї сім'ї: матір, батька і сестру. Проте на роботі їм доводиться приховувати, що вони родичі. Причому робити це з кожним днем дедалі важче.

Кінокритики визнали цю стрічку блискучою гострою сатирою на сучасні життєві реалії.

Оскар – не перший кіноконкурс, в якому взяла участь ця кінострічка. "Паразити" вже були удостоєні Пальмової гілки в Каннах. Але і це далеко не всі нагороди цієї кінострічки. Фільм, що вийшов на екрани в 2019 році, встиг тріумфально пройтися по всіх найбільш престижних конкурсах і кінопреміях світу.

Так, у січні фільм "Паразити" отримав нагороду ААСТА за "Кращий фільм", "Золотий глобус" в номінації "Кращий фільм іноземною мовою", перемогу в номінації "Кращий режисер" і "Кращий фільм іноземною мовою" - вибір критиків, Премію гільдії продюсерів США за "Кращий акторський склад в ігровому кіно", Премію Гільдії сценаристів США за "Найкращий оригінальний сценарій", BAFTA за "Найкращий неангломовний фільм", "найкращий оригінальний сценарій", кінопремію "Незалежний дух" за "Найкращий міжнародний фільм".

Ще одну нагороду "Паразити" хочуть отримати і в цьому місяці. 28 лютого фільм має намір поборотися у Франції за нагороду "Сезар". Там він представлений у номінації "Кращий іноземний фільм".

Нагадаємо, в минулому році на "Оскарі-2019" здобула перемогу в головній номінації кінострічка "Зелена книга" режисера Пітера Фареллі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ